• +38 (056) 790-91-90
    +38 (056) 790-91-90
  • +49 (30) 217-888-05

Wyżarzanie, chłodzenie i obróbki cieplnej stali nierdzewnej

Wyżarzanie, chłodzenie i obróbki cieplnej stali nierdzewnej

Czy jesteś zainteresowany obróbką cieplną stali nierdzewnych od dostawcy AvecGlob? Tutaj znajdziesz niezbędne informacje na ten temat.

Stale nierdzewne są zwykle poddawane obróbce cieplnej w celu odprężenia, hartowania lub wyżarzania, w celu zwiększenia plastyczności i odporności na korozję. Obróbkę cieplną stali nierdzewnej prowadzi się w kontrolowanych warunkach, aby uniknąć nawęglania i odwęglania.

Wyżarzanie

Wyżarzanie stosuje się do rekrystalizacji roboczego roztworu austenitycznych stali nierdzewnych i do tworzenia węglików chromu, co dodatkowo eliminuje naprężenia powstające podczas poprzedniej obróbki i homogenizuje zgrzewane szwy z dendrytycznej stali nierdzewnej.

Wyżarzanie stali nierdzewnych odbywa się w temperaturach powyżej 1040 ° C, ale niektóre rodzaje stali można wyżarzać w niższych, ale kontrolowanych temperaturach, biorąc pod uwagę wielkość ziarna. Proces ten odbywa się na krótko, aby wykluczyć wzrost ziarna w strukturze stali.

Wyżarzanie stabilizujące często przeprowadza się po normalnym wyżarzaniu. Stabilizacja polega na wytrącaniu węgla w postaci węglików (częściej niobu i tytanu). Występuje przez dodatkowe wyżarzanie w temperaturach od 870 do 900 ° C przez 2−4 godziny, a następnie szybkie chłodzenie.

Wszystkie stale nierdzewne ferrytyczne i martenzytyczne mogą być wyżarzane podczas ogrzewania w zakresie temperatur powstawania ferrytu lub po ogrzaniu powyżej temperatury krytycznej w zakresie austenitu. Wyżarzanie podkrytyczne można zwykle przeprowadzić w temperaturach od 760 do 830 ° C. Miękką strukturę sferoidyzowanych i węgli ferrytowych można uzyskać przez schłodzenie materiału w 25 ° C od całkowitej temperatury wyżarzania przez godzinę lub przez utrzymywanie materiału przez jedną godzinę w temperaturze odpuszczania podkrytycznego. Produkty poddane obróbce plastycznej na zimno po całkowitym wyżarzaniu można wyżarzać w temperaturach podkrytycznych w czasie krótszym niż 30 minut.

Gatunki stali ferrytycznych w całym zakresie temperatury roboczej wymagają krótkiego wyżarzania rekrystalizacyjnego w temperaturach od 760 do 955 ° C.

Dostawca — firma AvekGlob — oferuje kupno szeregu walcowanych wyrobów metalowych, wykonanych z różnych gatunków stali nierdzewnych. Produkty można kupić po cenie ustalonej na podstawie norm europejskich i światowych. Wdrożenie jest możliwe w sprzedaży hurtowej i detalicznej, dla stałych klientów funkcjonuje elastyczny system rabatów.

Obróbka cieplna w kontrolowanej atmosferze

Stale nierdzewne są zwykle wyżarzane w kontrolowanych warunkach w celu ograniczenia odkształceń kształtu. Tę obróbkę można prowadzić w kąpieli solnej, ale ogólnie korzystne jest wyżarzanie w środowisku redukującym,

Hartowanie

Podobnie jak stale niskostopowe, martenzytyczne stale nierdzewne są hartowane przy jednoczesnej austenizacji. Temperatura austenityzacji wynosi od 980 do 1010 ° C. Przy temperaturze austenityzowania wynoszącej 980 ° C twardość najpierw wzrasta, a następnie spada. Proces ten jest również przeprowadzany w celu wyeliminowania możliwego pękania korozyjnego stali.

Wakacje

Martenzytyczne stale nierdzewne mają wysoką zawartość stopów, a zatem wysoką hartowność. Pełna twardość może być osiągnięta przez chłodzenie powietrzem w temperaturze austenityzacji, ale twardnienie dużych powierzchni może wymagać hartowania w oleju. Utwardzone komponenty powinny być uwalniane natychmiast po schłodzeniu w temperaturze pokojowej. W niektórych przypadkach składniki chłodzi się przed obróbką w temperaturze -75 ° C. Hartowanie stali martenzytycznych prowadzi się w temperaturach powyżej 510 ° C, a następnie gwałtownie chłodzi stal w temperaturach poniżej 400 ° C, aby uniknąć kruchości.

Dostawca — AvekGlob Company — oferuje różne rodzaje wyrobów walcowanych ze stali nierdzewnej z krajowej i zagranicznej produkcji, które oferowane są w przystępnych cenach od producenta. Dostawca gwarantuje terminowe dostarczenie produktów na dowolny adres wskazany przez konsumenta.