ze stali produkcja
Czy jesteś zainteresowany produkcją walcowanych stali nierdzewnych od dostawcy AvecGlob? Tutaj znajdziesz niezbędne informacje na ten temat.
Sekwencja operacji
Produkcja stali nierdzewnej obejmuje szereg procesów. Do produkcji surowca ze stali nierdzewnej — rudy żelaza, chromu, krzemu, niklu itp. — topi się w piecu elektrycznym. Ten etap zwykle obejmuje od 8 do 12 godzin intensywnego ogrzewania. Następnym krokiem jest to, że mieszaninę odlewa się w jedną z kilku postaci. Po różnych etapach formowania stal jest poddawana obróbce cieplnej, a następnie oczyszczana i polerowana w celu uzyskania pożądanego wykończenia. Następnie jest pakowany i wysyłany do producentów, którzy spawają i łączą stal w celu uzyskania pożądanych kształtów.
Topienie
Surowiec najpierw topi się w piecu elektrycznym. Ten etap zwykle wymaga 8 do 12 godzin intensywnego ogrzewania. Po zakończeniu topienia stopiona stal odlana jest do półproduktów. Należą do nich bary, płyty, płyty, kwiaty, druty, blachy.
Odkształcenie plastyczne
Podczas tego etapu stal przechodzi przez operacje formowania, począwszy od walcowania na gorąco, w którym stal jest ogrzewana, i przechodzi przez kilka par walców walcarek, odpowiednio, odkształcenie arkusza lub objętości.
Dostawca — AvekGlob Company — oferuje do zakupu asortyment wyrobów ze stali nierdzewnej z krajowej i zagranicznej produkcji w asortymencie. Produkty można kupić po cenie ustalonej na podstawie norm europejskich i światowych. Wdrożenie jest możliwe w sprzedaży hurtowej i detalicznej, dla stałych klientów funkcjonuje elastyczny system rabatów.
Obróbka cieplna
Po toczeniu stali nierdzewnej większość marek musi przejść etap wyżarzania. Wyżarzanie jest obróbką cieplną, w której stal jest ogrzewana i chłodzona w kontrolowanych warunkach w celu uwolnienia wewnętrznych naprężeń i zmiękczenia metalu.
Niektóre stale są poddawane obróbce cieplnej w celu poprawy wytrzymałości. Taka obróbka cieplna wymaga uważnego monitorowania, ponieważ nawet niewielkie zmiany w zalecanej temperaturze, czasie lub szybkości chłodzenia mogą poważnie wpłynąć na właściwości. Niższe temperatury starzenia zapewniają wysoką wytrzymałość przy niskiej odporności na pękanie, starzenie w temperaturze daje mocniejszy, twardszy materiał.
Szybkość nagrzewania w celu osiągnięcia temperatury starzenia (482… 537 ° C) nie wpływa na właściwości, w przeciwieństwie do szybkości chłodzenia. Chłodzenie stacjonarne (szybkie chłodzenie) może zwiększyć wytrzymałość bez znaczącej utraty wytrzymałości Jedna z takich metod obejmuje wodę, w której stal twardnieje w łaźni lodowej (1,6 ° C) przez co najmniej dwie godziny.
Rodzaj obróbki cieplnej zależy od rodzaju stali. Stale austenityczne ogrzewa się do temperatury powyżej 1037 ° C, w zależności od grubości. W przypadku zwiększonych produktów walcowanych stosuje się hartowanie za pomocą wody, natomiast w przypadku cienkich sekcji stosuje się chłodzenie powietrzem lub oczyszczanie powietrzem. Zgodnie z tym sposobem stal poddaje się starzeniu przez kilka godzin w temperaturze od 815 do 871 ° C.
Wyżarzanie powoduje skalowanie. Można go usunąć za pomocą kilku procesów. Jedną z najczęstszych metod jest trawienie, stosowana jest kąpiel z kwasem azotowym. W innej metodzie — czyszczenie elektryczne — prąd elektryczny jest doprowadzany do powierzchni za pomocą katody i kwasu fosforowego, a waga jest usuwana.
Operacje wykończeniowe
Obróbka powierzchni jest ważną specyfikacją dla produktów ze stali nierdzewnej i ma kluczowe znaczenie w zastosowaniach, w których ważny jest również wygląd. Niektóre powierzchnie wykończeniowe również upraszczają czyszczenie stali nierdzewnej, co jest oczywiście ważne dla zastosowań sanitarnych. Gładka powierzchnia uzyskana przez polerowanie zapewnia również lepszą odporność na korozję. Z drugiej strony, do szorstkiego smarowania często wymagane jest szorstkie wykończenie, a także ułatwienie dalszych etapów produkcji.
Dostawca — AvekGlob Company — oferuje różnego rodzaju walcowane stale nierdzewne. Produkty oferowane są w przystępnych cenach od producenta. Dostawca gwarantuje terminowe dostarczenie produktów na dowolny adres wskazany przez konsumenta.