Żelazo, nikiel i ołów w wodzie lub butelkowana tabela Mendelejewa
Fakt, że człowiek w większości składa się z wody, ani u nikogo nie budzi wątpliwości, być może dlatego, że to właśnie niska jakość wody pitnej prowokuje u nas rozwój ponad osiemdziesiąt procent wszystkich znanych chorób. Zawartość w życiowej ważną dla człowieka płynu różnych domieszek chemicznych, tlenków metali i niektórych związków organicznych typu jest w stanie nie tylko zmienić odcień wody, jej przejrzystość i walory smakowe, ale i może łatwo przekształcić leczniczą wilgoć jest trucizna.
Tak nadmiar soli żelaza w wodzie pitnej może powodować rozwój alergii lub chorób narządów krwiotwórczych. Spis treści tutaj ołowiu niekorzystnie wpływa na nerki i włókna nerwowe, дестабилизируя tym samym pracę układu moczowo-płciowego i układu nerwowego. Przy okazji właśnie ołowiu najczęściej prowokuje miażdżyca. Wątroba jest bardzo wrażliwa na działanie selenu, a kamica układu moczowego może być konsekwencją treści do picia płynów dużej ilości cynku. Szczególnie niebezpieczne jest w tym kontekście nikiel. Nadmiar udział tego metalu stymuluje powstawanie komórek nowotworowych, systematycznie doprowadzają nasz organizm do powstawania nowotworów złośliwych płuc lub żołądku.
Problemy związane z wodą pitną bardzo istotne nie tylko na rodzimych terenach, ale i za granicą. Jednak pomimo wysiłków, które stosują odpowiednie służby sytuacja z każdym rokiem coraz bardziej skomplikowane. W tej wodzie, która płynie z wody z kranu, w każdym domu jest w pełni obecny w prawie cała tabela słynnego naukowca o nazwisku Mendelejew. Aby napić się taki trujący koktajl trzeba być naprawdę odważnym człowiekiem. Alternatywą dla takiej sytuacji wiele firm oferuje ludności do picia, woda oczyszczona. Ale nie wszyscy producenci w tym zakresie stosować się do wszystkich zasad i wymagań higienicznych ich produkcji. Dlatego nawet oczyszczona woda nie jest panaceum na wszystkie bolączki. Przy okazji paradoks takiego stanu jest fakt, że to właśnie człowiek, który najbardziej cierpi z powodu niskiej jakości wody do picia i stał się przyczyną zanieczyszczeń większości akwenów słodkowodnych. Aby zminimalizować szkodliwe skutki niektórych rodzajów działalności przemysłowej wiele organizacje ekologiczne dziś wzywają ludzi do zatrzymania się i bardziej ostrożnie odnosić się do tego naturalnego bogactwa, które można jeszcze uratować.